Setter pris på det gode samarbeidet

Det er ikke hver dag ordfører Tore Askildsen får besøk av Haydoms biskop, Nicolaus Nsanganzelu. Begge ga uttrykk for at de setter pris på det gode samarbeidet mellom Mandal og Haydom.

Takk til Signe-Marie Rølland i Lindesnes Avis for lån av artikkel.

---

MANDAL: – Velkommen. Vi føler oss privilegert som får ha dere på besøk, sier Askildsen.

Onsdag tok han imot biskop Nicolaus Nsanganzelu, kona hans Elimiki Masisila og generalsekretæren i Haydom bispedømmeråd, Gilbert E. Mnzava. Sammen med dem kommer styreleder i Haydoms Venner, Thore Westermoen og styremedlem, Lill Ann Aanensen. Det er Haydoms Venner som har invitert dem.

– Det er veldig hyggelig å være her. Jeg setter pris på samarbeidet, sier Nsanganzelu.

Stor betydning
Ordfører Tore Askildsen har vært i Haydom flere ganger, blant annet i jobben han hadde før han ble ordfører. Han mener Haydom har stor betydning for Mandal.

– Ofte fokuserer vi mye på hva vi kan bety for andre, men Haydom har også stor betydning for oss. Kirken, sykehuset og bystyret der jobber tett sammen for utviklingen i lokalsamfunnet. Jeg er også stolt over arbeidet Haydoms Venner har lagt ned i utviklingen av Haydom sykehus, sier han.

Ved budsjettbehandlingen i fjor vedtok bystyret å kutte støtten til Haydom.

– Jeg håper vi kan finne midler til å fortsette å støtte Haydom. Det er snakk om 50.000-60.000 kroner, sier Askildsen.

– Driften av sykehuset er helt avhengig av den store offerviljen som nordmenn og bedrifter utviser. Blant annet støtter ansatte ved Sørlandets Sykehus og GE Healthcare med et trekk over lønnsslippen månedlig, forteller leder av Haydoms Venner, Thore Westermoen.

Takknemlig
Biskopen og generalsekretæren er veldig takknemlig for at de får sjansen til å møte noen av de mange som gjør en stor innsats for Haydom.

– Det betyr mye for oss å møte dem ansikt til ansikt. Det er rørende å se hvor mange som har et personlig forhold til Haydom, sier biskopen.

Flere hundre personer var samlet på Kvarstein i Vennesla da Haydoms Venner inviterte til fest med de to som hovedgjester.

60-årsjubileum
Januar neste år er det 60 år siden kontakten med Haydom og sykehusdrift ble igangsatt i regi Olaf, far til Ole Halgrim Evjen Olsen. Siden er sykehuset og et stort kompleks inneholdende blant annet landbruksdrift og skole blitt utviklet. I forbindelse med det 11 dager lange, hektiske besøket skal også modellen for framtidig samarbeid drøftes. I den forbindelse har biskopen og generalsekretæren besøkt Sørlandets Sykehus Kristiansand. Et stort antall helsepersonell fra landsdelen har jobbet som frivillige ved sykehuset i Tanzania.

– Takket være denne utvekslingen og tilførsel av ekspertise, er sykehuset i Haydom nå statlig sertifisert som ett av ti såkalte henvisningssykehus, forteller generalsekretæren.

Både han og biskopen håper det kan være med å bidra til å forsterke statlig tilskuddsrammer.

Menighetsarbeid
Onsdag ble det også tid til besøk på kirkekontoret i Mandal.

– Vi tilhører den lutheranske kirke, og har tette bånd til kirken i Mandal. Blant annet kommer det konfirmanter på besøk hos oss årlig, sier biskop Nsanganzelu.

De to skal også gjeste Rogaland. Der er det landbruksvirksomheten ved Haydom som skal drøftes.

Del