Samlet inn 104.000 kroner til Haydom

Sørlendinger åpnet lommeboka for det velkjente sykehuset i Tanzania under det tradisjonelle Haydom-stevnet i Vennesla.

– Dette har jeg gledet meg til. Dette er virkelig noe annet enn Dagsrevyen, sier Einar Lunde til Fædrelandsvennen.

Slik åpnet NRK-profilen sin tale under søndagens Haydoms Venner Venneslas stevne i Filadelfia. Stevnet samlet inn 104.000 kroner gjennom en kollekt og et lotteri søndag. Pengene går til Haydom Lutherske sykehus i Tanzania.

– En slik giverglede kan man få tårer i øyene av. Det er virkelig kjempebra. De fremmøtte har gitt så de har merket det, sier Lunde.

Einar Lunde

Én million kroner

Lunde, som er mest kjent som NRKs nyhetsanker gjennom mange tiår, var på 80-tallet NRKs utenrikskorrespondent i Afrika.

Dette stevnet var det ellevte i årrekken. De ti forrige samlet til sammen inn i overkant av én million kroner.

– Haydom er Sørlandets mest kjente sykehus. Egdene har virkelig trykket det til sitt bryst og bidratt til å hjelpe menneskene i Tanzania. Det kan de være stolte av, forteller Lunde, som selv har besøkt sykehuset.

– Mye takket være bidragene fra misjonen på Sørlandet er Haydom det fremste sykehuset i Tanzania. Det er landets svar på vårt Rikshospital, og er stedet hvor de vanskeligste pasientene blir sendt, sier NRK-profilen.

Fra hele landet

John Terje Ruenes, komitéformann for stevnet, sier at han er godt fornøyd med givergleden.

– Over hundre tusen kroner fra i underkant av fem hundre mennesker er fantastisk. Folk kom fra alle kanter av landet. Stavanger, Røros og Sarpsborg, for å nevne noen. Men vi savnet venndøler. Det var nok flest ikke-lokale, sier Ruenes.

Haydom-sykehusets direktør, doktor Olav Espegren, var en annen av talerne. Han takket for bidragene og lovte at de kom godt med. Harket-koret sang, for første gang på ti år uten artist Morten Harket.

– Det var et bra stevne. Det meste fungerte bra, Programmessig har vi fått gode tilbakemeldinger fra deltakerne, sier Ruenes.

Se hva Fædrelandsvennen skriver om arrangementet (krever innlogging).

Del