Reisebrev fra Jonas

Her er et reisebrev fra Jonas Rosenstok som hjalp til i administrasjonen ved Haydom Lutheran Hospital i perioden august 2013 til juni 2016 da kona var lege der.

Kjære venner.

Jeg håper at alle har det bra. Min kone, døtrene og jeg har det bra i Nederland. Vi tilbrakte mesteparten av mars i Haydom slik at kona kunne fullføre forskningsarbeidet på katastrofemedisin. Jeg ble hyggelig overrasket over situasjonen i Haydom og ønsker å dele noen av mine observasjoner med dere på denne måten. Beklager at det har blitt noe langt!

Det var tydelig med en gang vi gikk inn porten til sykehuset, at ting hadde ikke stått stille i de 10 månedene vi forlot Haydom. Da vi kom innenfor, var den første tingen vi la merke til at vi måtte passere et ekstra gjerde og en ny port som holder den ytre trafikken (alle dagpasienter, bankfilialene, kafeteria, boksalg, forskningsavdeling og sykepleieskolen) atskilt fra det indre området som er reservert for de innlagte pasientene. Resultatet er at det innerste området nå er roligere og at pårørende bare kommer inn når det er visittid.

Dette er gjort på en menneskelig måte ved at det er tak over venteområdet der det er stoler og et TV-apparat for å gjøre det mye hyggeligere for slektningene fram til visittida begynner. I nærheten er en godt drevet kafeteria som alltid selger smakfulle chapatier. Driften av kafeteriaen blir ikke drevet av sykehuset og gir en fast inntekt til sykehuset uten å legge beslag på ledelsesressurser.

Gjestehuset er fortsatt veldrevet av Catharine og har nå fått solceller på taket gjennom Stiftelsen Haydoms venner. Det er brukbart trådløst nettverk både innvendig og i boligområdet. Hele sykehuset og boområdet virker veldrevet.

Når du kommer inn på hospitalet, er det klart at ledelsen har klare ambisjoner om å følge stadig strengere kvalitetsstandarder. Der er tydelige skilt og venteplasser, og det ser ryddig ut. Til og med området for vedlikeholdsarbeid ser pent ut, og IT-kontoret har fått et eget fine uteområde dekt med et tak. Tennis- og baseballområdet er blitt overdratt til vedlikeholdsavdelinga og gir sikker parkering for de to Scania-lastebilene. Dette frigjør plass, noe som er positivt med det store antallet biler, lastebiler og traktorer som sykehuset disponerer. Vaskeriet har fått en ny maskin sponset av Ingar Kvia, og staben der legger mye energi i det krevende arbeidet med å holde god hygienisk standard på sengetøyet. Generelt sett, mesteparten av staben virker velmotivert i å utvikle arbeidsplassen.

At sykehusledelsen arbeider for å øke kvaliteten i arbeidet ble bekreftet da HLH ble godkjent som SafeCare på nivå 4. Denne godkjenningen bringer sykehuset inn i en utvalgt gruppe av bare fire eller fem andre helseinstitusjoner i Tanzania, de fleste av disse er små private klinikker i Dar es Salaam. At de har oppnådd dette nivået er en fenomenal prestasjon for et stort sykehus og er et stort komplement til både ledelsen og Kirkens Nødhjelp som har vært en støttende og verdifull partner. Ved å ta et steg til kan Haydom kommer opp på et internasjonalt nivå når det gjelder helsetjenester. Jeg går ut fra at PharmAccess - som også deltar i iCHEF-programmet) - er imponert over prestasjonen til Haydom.

Da vi kom til Haydom, hadde støvet akkurat lagt seg etter besøket til Tanzanias statsminister som var meget imponert over det han så. Hans avskjedsord (repetert på det nasjonalt tv) var at HLH fortjener status som et overføringssykehus for denne delen av Tanzania. La oss håpe at regjeringen følger opp fagre ord ved å bevilge de nødvendige pengene. Det er tydelig at sykehusledelsen gjør et fantastisk arbeid for å få mer økonomisk støtte. Helseministeren er også ventet på besøk seinere.

Det er klart at HLH er ledet av en svært kvalifisert ledelse som ser ut til å lykkes i å få de tilsatte til å prestere og oppnå resultater. Heldigvis hadde endelig ledelsen i bispedømmet i Mbulu utnevnt direktøren og assisterende direktør etter å ha brukt unødig lang tid. Det er fortsatt tegn på at ledelsen i kirka bare gir halvhjertet støtte til sykehusledelsen, noe som etter mitt syn er urimelig. 

Mine venner, jeg jubler ved å se at sykehuset blomstrer etter at det for første gang har fått en tanzaniansk ledelse. Jeg er personlig overbevisst over at den viktigste utviklinga på HLH de siste tiår har vært å trene og bygge opp unge og lokale talenter som nå kommer tilbake som høykvalifisert og profesjonell arbeidskraft og godt kvalifisert til å lede sykehuset. Jeg tror virkelig på at Haydom er et unikt under som fortsetter å forbedre seg og gror under mange ganger vanskelig forhold i Tanzania. Haydom fortjener virkelig vår helhjertede støtte.

Jeg ønsker dere alt vel!

Jonas

Del