Overlege og altmuligmann

For seks år siden hjalp jeg til med å rydde i en konteiner på Haydom Lutheran Hospital i Tanzania. Mellom flere papirbilder kom jeg over et interessant bilde som viste Ole Halgrim Evjen Olsen øverst i en stige mens han arbeidet med strømnettet. Dette vekte til live gamle minner hos meg fra den tid Dr Olsen levde og var administrerende overlege på Haydom. Han var nysgjerrig og holdt seg oppdatert på mest mulig av det vedlikeholdsarbeidet som måtte utføres på et sjukehus som lå langt ute på landsbygda i Tanzania og hadde dårlige kommunikasjoner.

Sammen med kona Kari tok han hver dag viktige avgjørelser. Mama Kari var utdannet farmasøyt, men hadde mye ansvar for regnskapet. Hun hadde en viktig oppgave med å få gjester og frivillige til å trives og føle seg hjemme når de kom til Haydom. Slik klarte hun også å rekruttere frivillige støttespillere uten tidligere kontakt med Misjonssambandet. Standarduttrykket hennes på både swahili, engelsk og norsk var at gjester er en velsignelse.

Seint og tidlig var Dr Olsen på farten i den hvite legefrakken med svært varierte arbeidsoppgaver. Det var ikke uten grunn at en journalist ga ham tilnavnet den hvite tornado. Dr Olsen måtte ta ansvaret når det kom inn pasienter som trengte en operasjon. I lommene på frakken kunne det i tillegg til brev og papirer ligge defekte bildeler, et hengsel som skulle sveises osv. Han måtte regelmessig innom bilverkstedet for å forsikre seg om at bilene var i kjørbar stand på de dårlige veiene, eller han måtte besøke sjukehusets åker for å sjekke at arbeidet skjedde etter planen og at maishøsten ble god. På kvelden kunne han snekre på den nybygde videregående skolen for å gjøre ferdig et klasserom.

I dag er det nye tider i Haydom som ligger i det nordvestlige hjørnet av Tanzania. Nå er det lagt fiberkanal helt fram, og det er mye lettere å kommunisere med resten av verden. For noen tiår siden var Haydom et sted der kommunikasjonen måtte skje via kortbølgeradio eller en upålitelig og dyr fasttelefon.

Den lokale kirka har blitt eierorganisasjon for sjukehuset som for første gang har en tanzanianer som administrerende overlege. Emmanuel Nuwass vokste opp noen få kilometer fra Haydom under enkle forhold, men det var noen som så evnene hans og som støttet skolegangen hans fram til at han ble utdannet lege. Han er nå rundt 40 år og har fått det overordnede ansvaret for ca. 650 medarbeidere.  

Dr Nuwass har også travle dager, men arbeidsdagene hans er annerledes enn de var for Dr Olsen. Han overlater til elektrikere å reparere strømnettet, og han er atskillig mer på kontoret enn det Dr Olsen var. Nye krav til planlegging og rapportering krever mer kontorarbeid. Samtidig må han og resten av ledelsen arbeide hardt for å skaffe nye inntekter og opprettholde dagens aktivitetsnivå.

Kristen Fløgstad

Del