Nyhetsbrev fra Haydom Lutheran Hospital

Nyhetsbrev fra sykehusledelsen på Haydom Lutheran Hospital

Nye sykehusbygg
Siden vi allerede har en grovplan, er vi nå i en fase der vi kan detaljere planene og velge våre samarbeidspartnere for bygging osv. På bakken forbereder vi plassen for det første nybygget som vil være fødeavdelingen inkludert nyfødtavdeling.
Noen bygninger er allerede fjernet, dette gjelder blant annet de tidligere pårørendehusene. Dette er området på baksiden av sykehuset. Seinere flyttes garasje og verksted.
Godt å vite at vi har lagt ned mye krefter i de nye planene for å utnytte solenergien maksimalt.
Når det gjelder startfasen for å planlegge nye bygg, er vi veldig takknemlige for støtten vi har fått fra de norske selskapene Head Energy og Stav Ark; og Stiftelsen Haydoms Venner. Finansieringen for de nye bygningene er ennå ikke på plass, så hvis du er interessert i å delta i dette vakre og givende prosjektet, vennligst kontakt fundraising@haydom.co.tz

Stiftelsen Haydoms Venner
Vi har mye å nevne denne gangen når det gjelder støtten vi får fra Stiftelsen Haydoms Venner.

I august ble dr. Paschal Mdoe invitert til å komme til Norge for å være med på noen møter og feiringer. Han dro til Oslo på offisielle møter, og til Stavanger og Mandal for innsamlingsarrangementene de hadde arrangert.

-Gjennom Head Energy og SHV har vi nå fått utelys drevet av solceller til hele HLH-området; et godt steg på veien til å bli klimanøytrale.
-Vi mottok et beløp på USD 19 000 fra SHV for renovering av taket på energibygget vårt (inneholder hovedsikringsskapet til HLH, nødaggregat osv.) -Head Energy har også støttet et solcelleanlegg ved Murkuchida barneskole.
Vi er selvfølgelig mer enn fornøyd med denne støtten. Uten energi vil vi ikke overleve!

Vi var glade for å ha lederen i SHV, Kari Kleivset, på besøk i november for å forbedre samarbeidet og se hva som er oppnådd så langt.   

Den første vanntanken er reparert
Eimund Myklebust og Clas Brodtkorb kom tilbake til Norge i begynnelsen av november etter et vellykket oppdrag på HLH.

Oppdraget deres var å tette en av vanntankene på Haydom mens de samtidig lærte opp arbeiderne på Haydom til å utføre dette arbeidet på egen hånd. Eimund driver firmaet GulvogTak på Sandnes som leverte tettemidler som ble sendt i konteiner til Haydom i 2019 sammen med annet nødvendig utstyr fra Norge. Clas er utdannet rørlegger og var med som kjentmann etter flere tidligere opphold på Haydom.

I løpet av ei drøy uke på Haydom klarte de å tette den ene vanntanken ved pumpestasjonen i Binja ca. 15 km fra HLH. I alt ble sju sementsiloer bygd her og inne på hospitalområdet for mange år siden for å lagre livsnødvendig drikkevann både til hospitalet og til landsbyen. Det er mye penger å spare på å tette disse tankene slik at de kan brukes i flere år og HLH unngår å investere i nye tanker nå.

Eimund og Clas skryter av de lokale medarbeiderne som raskt tok til seg den nye lærdommen. Allerede uka etter var de lokale arbeiderne i gang med å gjenta de samme arbeidsrutinene på tank nummer to. Det gikk med åtte sekker tettemiddel til den første tanken. Noen tanker er større, men det skal være sendt nok tettemiddel til Haydom til at det er mulig å tette fire eller tanker i alt. Vi i Haydoms venner er takknemlig for godt utført arbeid og opplæring av arbeidslaget på HLH! Ledelsen på sykehuset viste også sin takknemlighet overfor Eimund og Clas med hans følge med en skikkelig avskjedsfest på gjestehuset. 


Savner Haydom...
Vår student Louise fra Danmark hadde sin praksisperiode på fem uker i september. For mange er det å jobbe i Haydom er en stor opplevelse. Etter perioden kom kjæresten til Louise fra Danmark for en kort ferie på Zanzibar.
I den uka skjønte Louise at det ikke er nok å bli fire uker for å få den fulle opplevelsen, så hun brukte ikke returbilletten tilbake til Danmark og tok heller den neste Toyota Landcruiser som trafikkerer strekningen Arusha - Haydom! Hun blir nå i ytterligere 5 uker, og hun angrer ikke i det hele tatt. Vi var fornøyde med henne da vi alltid er fornøyd med motiverte elever. Den eneste som ikke var veldig fornøyd var kjæresten hennes.
Behandling av sigdcellesykdom
I samarbeid med barnelegen dr. Joshua og farmasøyten Yotham, ble hydroksyurea introdusert i Haydom. En av våre internasjonale studenter Roosmarijn (kjent som Rosemary i Haydom) så på temaet sigdcellesykdom. I år har laboratoriet vårt begynt å bruke raske tester for sigdcellesykdom (Sickle SCAN) i tillegg til sigdtest basert på et blodslide. Selv om sigdcellesykdom ikke er så vanlig i stammene rundt Haydom, er den mer vanlig i områdene lengre unna. Den unge gutten på bildet ble innlagt med hjerneslag som er en komplikasjon i fobindelse med sigdcellesykdom.       

Pasienthistorier
Etter å ha vært innlagt i flere måneder, kunne vi endelig skrive ut denne unge dama som hadde fått hjertesvikt etter en fødsel. Heldigvis har babyen det veldig bra! Ved ekko ble en trombe (blodpropp) identifisert i hjertet! Vi var i stand til å behandle dette i Haydom, men det kan ta mer enn et halvt år før hun blir helt god. En ny graviditet er uaktuelt inntil videre. Denne pasienten er fra Arusha, men hun bestemte seg for å dra til Haydom på grunn av sykehusets gode rykte.
Medisinsk avdeling hadde en pasient med TEN der huden er full av blemmer. Oftest er antibiotika årsaken til slike alvorlige utslette. Behandlingen er støttende omsorg. Dødeligheten kan være opptil 30 %, men heldigvis ble denne pasienten god.       
Suksesser på fødeavdelingen
Vi kunne feire noen suksesser i oktober. Mange svært alvorlige og kompliserte barselsaker ble håndtert godt. Vi er takknemlige for innsatsen og elsker våre ansatte som viser god omsorg for å redde liv på disse pasientene. Dette gir oss ekstra motivasjon framover!

Vi arbeider videre i samarbeid med det norske selskapet Lærdal og prosjektet «tryggere fødsler». Dette programmet er startet for å øke antall vakuumassisterte fødsler og redusere unødvendige keisersnitt. Hele avdelingen er veldig motivert for ny lærdom. Også mødrene er glade for å forebygge keisersnitt. Vi er ser fram til å gjøre flere babyer og mødre sunne og glade på denne avdelingen.

Opplæring på Haydom
I dag arrangerer alle avdelinger opplæring hver måned. Her ser du staben på medisinsk avdeling diskutere infeksjoner som er oppstått på sykehuset. Her demonstrerer praktikanten vår Midaho gode rutiner for håndhygiene.

Til venstre ser du noen undervisningsaktiviteter på avdeling for nyfødte. Her øver pleiere på å legge en navlestreng.

Dersom du er en pensjonert spesialist.
Tenk deg at du er en pensjonert legespesialist, men ikke lei av å jobbe og du har lyst til å bruke kunnskapen din for å hjelpe andre. Hvorfor er du ikke frivillig i Haydom i et halvt år eller et år? Du kan øve på kunnskapen din på et ekte afrikansk sykehus, og i verdens beste klimasone.

Haydom har alltid behov for erfarne legespesialister innen ulike felt, men spesielt ortopedi- og traumekirurger og ØNH-kirurger. Så kontakt oss for å høre mer om mulighetene.

Uke for ryggmargsbrokk og hydrocephalus
Vi har tidligere skrevet om ryggmargsbrokk-prosjektet som Dr. Theresa Herbauer fra Tyskland startet opp. Barn med denne sykdommen må følges opp av sykehuset, og foreldrene trenger opplæring i hvordan de best kan hjelpe barna sine. Av denne grunn ble den årlige uka arrangert fra 17. til 21. oktober. Mer enn 95 barn sammen med foreldrene sine deltok. Den 25. oktober feiret vi verdens ryggmargsbrokk- og hydrocephalus-dag. På bildet ser du prosesjonen i Haydom-gatene som ber om oppmerksomhet for disse barna. Dette prosjektet er organisert og finansiert av Haydoms Venner i Tyskland.

Ny safaribrosjyre 2023
HLH får mange besøk gjennom året. For å hjelpe gjester med å gjøre oppholdet til en uforglemmelig opplevelse og for å promotere vårt vakre land, har vi begynt å organisere safari for våre gjester. Vi har nå to velutstyrte Toyota Landcruisere med takluker som løftes av når vi er på safari. Vi kan organisere ditt besøk til nasjonalparkene, med transport fra og til Haydom eller KIA flyplass. Ettersom vi har gjort gode avtaler med noen hytter kan vi tilby en luksusreise til en rimelig penge, spesielt sammenlignet med andre safariselskaper.

Ved å kontakte guests@haydom.co.tz får du vår oppdaterte 2023-safaribrosjyre.

To nye sykehusbiler velsignet av biskopen 8. november mottok sykehuset to nye Toyota Landcruiser. Begge ble finansiert av forskningsinntektene. Biskopen i den lutherske kirke velsignet disse bilene da han var på Haydom.

Fondet for fattige pasienter

HLH leverer helsetjenester til et område med 2 millioner mennesker, hovedsakelig fra regionene Manyara og Singida. Singida er en av de tre fattigste regionene i Tanzania. Det er ikke overraskende at mange pasienter sliter med å betale sykehusavgiftene. For de fattigste har vi et eget fond. Vi var glade for å motta donasjoner gjennom Haydom Marathon, men også gjennom tidligere nyhetsbrev. Takk så mye! Men etterspørselen er stor, så vi fortsetter å be om støtte til dette fondet.

Del