Medisinsk safari i Tanzania

Et forebyggende arbeid
Tekst og foto: Frode Nordahl

Rehema (36) bor på et avsidesliggende sted uten tilgang til helsetjenester. Nå håper hun på en bedre fremtid for barnet sitt.

Vi møter Rehema i Endanawish, som er en 20 minutters flytur fra Haydom. Landskapet i dette området er tørt. Flystripen ligger rett ved et lite fjell med en innsjø i nærheten. Landingen er vanskelig med en skarp sving, og ofte er det stor vindstyrke. Det er umulig å komme hit med bil.

Måtte gå i fem timer

Det er tidlig formiddag og sola skinner. Sammen med sykepleier og tolk, Sinorina, setter vi oss ned og snakker med Rehema, mens hun holder sin seks måneders gammel baby tett inntil seg.

–  Jeg er glad for at dere kom i dag, slik at vi kan få hjelp. Jeg drømmer om en lys fremtid og god helse for barnet mitt.

Rehema forteller at hun måtte gå i fem timer for å komme hit, og at hun er svært takknemlig hver gang hun hører flyet komme.  

Mens vi prater, kommer landsbyhøvding bort. Han sier at kvinner og barn har begynt å stille seg i kø, og at vi må komme. Han tar oss med til en nedslitt bygning, som ligger 50 meter fra flystripen.

Her skal klinikken settes opp, men før alt begynner, gir sykepleier Sinorina viktige beskjeder til de oppmøtte kvinnene.

Setter opp mobile klinikker

En gang i måneden flyr MAF fra Arusha til Haydom sykehus for å hente et team med sykepleiere og annet helsepersonell, som setter opp mobile klinikker på isolerte steder.

I løpe av tre dager safari besøker helseteamet åtte isolerte landsbyer for å hjelpe og undersøke gravide kvinner, vaksinere barn og behandle syke.

–  Det vi gjør her i dag har en stor betydning for fremtiden for disse barna og kvinnene, sier MAF-pilot Kirstein Combrink.

Det er viktig å forebygge

Mellom 1300 og 1500 mennesker får oppfølging på hver safari, noe som gjør prosjektet nyttig, bærekraftig og effektivt. Gjennom prosjektet får lokalbefolkningen på isolerte steder i Tanzania helsetilbud som de ellers ikke ville ha fått. I dag kom det kom det 92 pasienter til Endanawish, hvorav 44 kvinner og 48 barn.

–  Det er ikke ofte det skjer spektakulære ting her. Det er ingen store katastrofer som vi må svare på eller flyktningleirer i området. Det vi gjør her er først og fremst forebyggende arbeid. Vi hjelper sårbare kvinner og barn til et bedre liv gjennom vaksinasjon, selv om vi også behandler syke, forteller Kirstein.

Før MAF begynte med medisinsk safari var det stor spedbarnsdødelighet i området.

– Hvis vi hadde trukket oss tilbake nå, ville ingen ha blitt vaksinert, og det ville ha blitt et polioutbrudd innen to år, tror Kirstein og legger til: – Det er en stor verdi å fortsette med dette arbeidet, og det å ha flyoperasjoner til isolerte steder i Tanzania er svært meningsfullt og livsviktig, avslutter han.   

MAF i Tanzania

MAF har vært operative i Tanzania siden 1957. Til tross for at det har vært en positiv utvikling i Tanzania de siste tiårene, er landet fortsatt et av verdens fattigste. Gjeldsbyrden landet har opparbeidet seg veier tungt på nasjonen, og helse og utdanning krever store investeringer. MAF bistår med lufttransport og har i dag to fly i landet.

Del