Kirurgene i Haydom

Boka «A surgeon in the village. An American doctor teaches brain surgery in Africa» er nylig utgitt i USA.

Det som kalles "landsby" i boken er Haydom. I boka spiller både legen Emmanuell Mayegga og nåværende overlege Nuwass en viktig rolle. I tillegg er Øystein Evjen Olsen, Olav Espegren og flere andre kjente personer i Haydom nevnt i boken.

Jeg kom over bokanmeldelsen da jeg var på vei til Haydom i slutten av juli. Denne anmeldelsen i Guardian Weekly som tidligere har vært trykt i Washington Post, er oversatt av meg under. Det er riktig å si at det har kommet kritiske kommentarer til deler av innholdet i boka og til noen bokanmeldelser fra folk som opplevde det som virkelig skjedde på nært hold. Dette er det viktig å være klar over når en leser anmeldelsen:

«Da den amerikanske legen Dilan Ellegala kom til Tanzania i 2006, ble han klar over et sjokkerende faktum. Dette landet med over 40 millioner mennesker hadde bare tre nevrokirurger. Alle tre holdt til i hovedstaden Dar es Salaam.

Ellegala var nyutdannet fra Harvard Medical School, og han var den første hjernekirurgen på Haydom Lutheran Hospital. De var avhengige av frivillige leger fra Europa og USA og manglet samtidig grunnleggende operasjonsverktøyer. Pasienter med hode- og hjerneskader var overlatt til seg sjøl og døde ofte. Operasjonssalen hadde ikke ett fungerende mikroskop. Pasienter som fikk anestesi ble ventilert av en assistent som trykte på en oksygenpose med hendene. Noen pasienter måtte dele senger, og noen sov på golvet eller på benker utenfor rommet.

Journalisten Tony Bartelme fulgte Ellegala i fire år, bodde på hospitalet mens han arbeidde og fulgte ham i en krevende arbeidssituasjon. Dette har resultert i ei viktig bok som beskriver de store helseproblemene i Øst-Afrika og som åpner øynene vår for et globalt helseproblem: den manglende tilgangen på sikre operasjoner med anestesi.

Ellegala måtte tidlig foreta noen vanskelige valg. En dag kom den inn en mann som ikke var ved bevissthet og med hjernevæske rennende ut fra det ene øret. Ellegala trengte ei Gigli-sag, et hjelpemiddel til rundt 20 dollar som kunne brukes til å åpne hodeskallen og redde livet hans. Den eneste saga på hospitalet var rusten og ødelagt. Ellegala var nedtrykt, men gikk en tur for å klarne hjernen. Da så han en lokal bonde som holdt på å sage ned et tre med et smalt sagblad. Ellegala var rask til å kjøpe saga, for så å steriliserte den og brukte den til å foreta operasjonen.

Ellegala reddet livet til mannen, men det var et problem som plaget ham. Hva skjer etter at de utenlandske legene reiser fra Haydom? Den første studenten hans var den tanzanianske assistentlegen Emmanuel Mayegge. I løpet av noen få uker trente Ellegala ham opp til å foreta operasjoner. Bartelme innrømmer at dette var risikabelt, men i en situasjon der millioner av mennesker ikke har tilgang på operasjoner, mente han at dette var det riktige valget. «Er det etisk riktig å vente til landet har en base med kvalifiserte kirurger, en prosess som vil ta flere tiår, eller noe som det er uklart vil skje noen gang» spør han?

Mayegga trente en annen helsearbeider, Emanuel Nuwas, til å utføre nevrokirurgi. Så var det Nuwas’ oppgave i tråd med filosofien til Ellegalas å undervise andre.

Ellegala grunnla Madaktari Africa. Denne organisasjonen sender hundrevis av leger verden for å være mentorer for andre. Ellegala oppmuntret Mayegga og Nuwas til å starte på medisinstudiet i Dar es Salaam. Begge vendte tilbake til Haydom med Ellegalas undervisningsmetode og som gode eksempler på at nyervervet kunnskap førte til at de ble endringsagenter».

Kristen Fløgstad

Del