Haydoms venner på redningsaksjon for albinobarn i Tanzania

Albinobarn er en utsatt gruppe i Tanzania. Da sykehusbilen fra Haydom lutheran hospital (HLH) ankom en av utestasjonene mandag 23. Februar, ble de ansatte oppsøkt av en familie som fortalte om at deres 2 gutter på 4 og 7 som er albinos, var i livsfare. Tradisjonell tro er at når et barn blir født hvit, er det noe ondt som må fjernes. En del av overtroen er at avkuttede hender og føtter kan gi rikdom dersom de legges under senga.

Haydom lutheran hospital er det tredje største sykehuset i Tanzania. En del av driften er 50 mobile utestasjoner rundt i distriktet Mbulu. Sykehusbiler med medisinsk personell kommer regelmessig. De vaksinerer barn, har svangerskapskontroll og informerer om familieplanlegging.

Guttene har vært gjemt inne i huset deres siden de ble født for å hindre at de ble hentet ut og drept. Nå var barna var blitt så gamle at det ikke lenger var lett å skjule. Alle har trodd at det var slutt på denne tradisjonen i området rundt Haydom. Det viser seg at det er flere albinos som kan være i fare. Sykehuset vil følge dette opp.

Sammen med lillebror, mor, far og bestemor ble de hentet neste dag av en ambulanse og fraktet til sykehuset. Lilli Ann Aanensen fra Mandal som er frivillig sykepleier på HLH  i 2 måneder og en gruppe fra Stiftelsen Haydoms venner (SHV) tok imot dem. I Katesh, ca 1 times reise fra Haydom, ligger det en internatskole for funksjonshemmede og albinosbarn. Rektor på denne skolen kom til Haydom for å møte familien med tilbud om å være på skolen. De så dette som en redning og reiste til skolen i Katesh neste dag sammen med Lilli Ann og rektoren i en av sykehusets biler. Guttene måtte gjemmes under transporten.

På vei til Katesh var de innom en annen landsby for å hente enda en gutt på 3 år de hadde fått informasjon om. Hans mor var så redd for sitt eget liv at hun hadde rømt. Det var bestemor som ble med han til skolen.

For gruppen fra SHV var dette en sterk opplevelse. Tenk at friske barn var i fare for å bli drept! Behovet for solbeskyttelse er stort for albinobarn. Det ble samlet inn klær, solbriller, solkrem med høy faktor, solhatter og leker for at guttene skal ha det best mulig. Utgifter for transport ut av landsbyen, til Katesh og til skoleuniform ble dekket av SHV. Skolen i Katesh har behov for nye madrasser til barna. 60 nye madrasser med trekk og flere fleecepledd ble fraktet til skolen i løpet av samme uke.

Del