Du kan sjekke produksjonen av solenergi

Nå er det mulig for hvem som helst å sjekke hvor mye solstrøm som blir produsert i Haydom.

Solstrømmen produseres på taket til gjestehuset til sykehuset i Haydom. 

Det kan du gjøre ved å trykke HER (trykk på "HER". Husk også å lagre adressen som en favoritt i nettleseren) 

Solstrøm Haydom

Den røde vekselretteren sender solstrømmen inn på strømnettet til HLH

Her kan du når som helst se hvor mye strøm pilotprosjektet produserer for øyeblikket, og total dag-, måneds- og årsproduksjon siden strømproduksjonen ble lagt ut på nettet 22. desember 2016. I snitt har det blitt produsert 27 KWH per dag siden august 2016. Denne solstrømmen blir sendt inn på nettet til Haydom Lutheran Hospital og reduserer behovet for å kjøpe strøm fra det nasjonale nettet. På dager med regn og skyer blir det selvfølgelig produsert mindre strøm. Noen brudd i produksjonen på ettermiddagstid kan skyldes skygger fra trær ved gjestehuset som bør beskjæres.

HLH betaler for øyeblikket 1,36 kr per KWH for strømmen fra det nasjonale nettet. Total produksjon i 2017 er ventet å bli rundt 10.000 KWH. Det betyr en besparelse for HLH på mellom 13.000 og 14.000 kr i årlige driftsutgifter for sykehuset i inntil 25 år framover.

Plan A: Strømpoduksjon på Haydom Lutheran Hospital

Den videre planen er å utvide produksjonen av solenergi til flere hustak inne på HLH-området i 2017. Elever ved Mandal videregående skole samlet inn hele 190.000 kr sist høst, og bare for dette beløpet er det mulig å produsere over dobbelt så mye elektrisitet som fjorårets pilotprosjekt.

Plan B. Vannpumping med sol

Det arbeides videre med planene med planene om å fornye vannpumpesystemet til HLH, og å la solpaneler pumpe vannet på dagtid i stedet for dyr diesel. Her er vi heldige som får hjelp fra Ingeniører uten grenser i Trondheim til å bygge styringstavler som kan kople inn dieselaggregatene automatisk når solpanelene ikke produserer nok strøm. Vannet blir først løftet opp 83 meter fra vannkilden ved Endagulda og opp til de store vanntankene ved Binja Hills; og derfra de 15 kilometerne videre til Haydom. Et imponerende anlegg som har levert vann til HLH i mange år.

Bilder fra monteringen av solstrømanlegget:

Montering Solenergi

Montering Solenergi 2

Montering Solenergi 3

Montering Solenergi 4

Del