Bakst for Haydom

Bakermester Leif Seilskjær var med å installerte en brukt bakerovn fra baker Schmidt i Mandal i baksterommet på yrkesfagskolen i Haydom. Han har reist til Haydom flere ganger for å gi opplæring til lærere og elever på skolen. Det var vanskelig å få tak i skikkelig mel i starten, men dette ordnet Leif. Elevene baker rundstykker og andre varer for salg.

I bakstebua ved Reiårsvann på Ose baker Annette og Leif Seilskjær når de er på hytta. Venner og familie nyter godt av alle godsakene som kommer ut av den vedfyrte baksteovnen.

Baksteovnen er selvbygget med elementer levert gjennom Aud Vegerstøl fra Vegårdshei. Også bua er selvbygget og har plass til all bakst og samling for mange ved spisebordet.

Mat fra vedfyrt ovn er langsom mat, selv om steketiden med høy temperatur kan være kort. Pizza kan stekes i løpet av 1-2 minutter, boller og brød får ei fantastisk skorpe og god smak.

Ovnen må fyres i god tid for å oppnå god temperatur som ikke synker for raskt. Når det er kaldt vær, lønner det seg å fyre dagen før i tillegg til samme dag. Ovnsveggene er magasin for varmen.

Deigene blir best hvis man setter de dagen før med lite gjær.

Når ovnen er varm kan den brukes til flere retter. Pizza, brød, boller/kringle, kaker og middagsretter kan i den rekkefølgen lages i ovnen. Middagsretter blir kjempegode med lang tid i ovnens ettervarme.

Ved Reiårsvannet venter hyttenaboene spent på om det kommer melding om det er mulig å få kjøpt deilige boller og brød. Annette og Leif bruker ovnen til å invitere familie, venner og hyttenaboer til å kjøpe bakst der inntekten går til Haydom.

Når meldingen kommer, er det mange som bruker muligheten. De får med seg en hyggelig prat og gjerne en smakebit før de tar med seg godsakene hjem.

En stor takk til Annette og Leif!

Del